Luni-Vineri: (9:00 - 17:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

DentHealth at Stomclinic - Strada Mihai

Eminescu nr. 63, etaj 1, sector 2, Bucuresti

DE CE SĂ NE TRATĂM CARIILE LA TIMP?

Tratarea la timp a cariilor şi îngrijirea dinţilor, soluţii pentru stoparea altor probleme majore de sănătate

Caria este patologia dentară cea mai răspândită în lume. Dacă nu este luată în seamă, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii dentare şi chiar asupra sănătăţii generale.Tratamentul este simplu.

Cum se tratează o carie ?

Caria reprezintă distrugerea progresivă a dintelui, rezultată din acţiunea acidului asupra smalţului, prin intermediul bacteriilor. Când nu este tratată, ea se dezvoltă progresiv şi poate ataca ţesutul ce înconjoară dintele afectat: os, gingii, ligamente.

DE CE AVEM CARII?

Factorii principali care pot cauza apariţia cariilor

Tartrul este un  depozit organo-mineral de culoare galben-brună întâlnit atât la dantura permanentă cât şi la cea temporară,”de lapte”.

Tartrul se formează în special pe suprafaţa linguală a dinţilor inferiori sau pe suprafaţa exterioară a molarilor superiori, 

  • O igienă precară buco-dentară- un periaj neregulat sau incorect este calea perfectă pentru proliferarea bacteriană
  • Ereditatea-se pare că există o predispoziţie genetică pentru carii în cadrul unor familii
  • O alimentaţie dezechilibrată-consumul de zahăr, de lichide acidulate şi dulci, ronţăitul favorizează dezvoltarea cariilor.

Cele patru stadia ale cariei:

  1. Distugerea smalţului – în acest stadiu, caria este total nedureroasă
  2. Agresarea dentinei – dintele este sensibil la rece, la cald, la dulce şi la acid
  3. Afectarea pulpei – dureri violente spontane sau provocate de rece sau cald
  4. Formarea unui abces – proliferarea bacteriană atinge ţesutul din jurul dintelui (os, ligament, gingie). Durerea iniţială dispare pe termen scurt sau lung, dar se formează un abces care va deveni din ce în ce mai dureros.

Ingrijirea unei carii mai puţin profunde

Cand caria nu este într-un stadiu avansat, obiectivul este să se conserve pulpa şi să se păstreze dintele viu.
Când caria este profundă, din nefericire, nu va putea fi coservat dintele viu. Odată pulpa dintelui atinsă, pentru a evita apariţia durerii, trebuie să se devitalizeze dintele.

O carie sau o infecţie gingivală poate cauza sau agrava unele boli.

De aceea este nevoie de o bună igienă dentară.

In ultimii ani, diferite studii au demonstrat că există o legătură între sănătatea buco-dentară şi sanătatea în general.

De exemplu:

  •  O sinuzită poate apărea din cauza unei carii.

La anumite persone, rădăcinile dinţilor din maxilarul superior sunt foarte aproape de sinusuri. O infecţie provocată de o carie se poate propaga până la sinusuri şi sa producă şi acolo o infecţie.

  •   Bacteriile patogene venite din gură pot de asemenea să colonizeze plămânii. De aceea este recomandat, în caz de infecţie pulmonară, să se realizeze şi un examen al cavităţii bucale
  •   La originea unor dureri dorsale sau cervicale se poate afla adesea malocluzia dentară- o poziţionare proastă a dinţilor de sus, faţă de cei de jos, ce crează un dezechilibru ce poate genera tensiuni în tot lanţul muscular al spatelui.
  •   Relaţia dintre diabet şi bolile parodontale este clară- hiperglicemia favorizează multiplicarea bacteriilor bucale şi modifică răspunsul inflamatoriu.

Un diabet neechilibrat poate fragiliza ţesutul de susţinere al dintelui şi să expună dinţii la un mare risc de parodontoză. Şi invers, o boală parodontală netratată poate creşte riscul rezistenţei la insulină; glicemia este dificil de controlat şi riscul de complicaţii vasculare creşte.

  •   Cercetările au demonstrat că există o relaţie între hipertensiunea arterială, factor de risc cardiovascular şi parodontoză; una o agravează pe cealaltă.
  •   Femeile însărcinate care prezintă infecţii dentare sau suferă de parodontoză au un risc de 7,5 ori mai mare de a pierde sarcina.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonați-vă la nostru
Newsletter

***Promitem, fără spam!

Descoperiți perfectiunea unui zâmbet autentic prin Denthealth. Oferim maximum de performanta prin servicii stomatologice complete si magazin online. Transformăm sănătatea orală într-o experiență unică, făcând ca fiecare zâmbet să conteze.

– IMPORTIX DENT S.R.L.
– CUI: 49686840
– Reg. Com. J40/4399/29.02.2024
– Sediu social: Bucureşti Sectorul 5, Strada NICOLAE DOBRIN, Nr. 21, CAMERA 2 , Etaj 1

Suntem disponibili

Luni : 09.00 - 17.00
Marți : 09.00 - 17.00
Miercuri : 09.00 - 17.00
Joi : 09.00 - 17.00
Vineri : 09.00 - 17.00
Sâmbătă Închis
Duminică Închis

©2024, Denthealth Toate drepturile rezervate.